Ígértem, hogy a puding krémmel folytatom a mini tortát, hát lássuk:
A madaras mini tortát gyakorlatilag bármilyen krémmel lehetne tölteni. Lehet vajas, tejszínes vagy akár tojásos úgynevezett sárga krém is, mint ami az igazi krémes vagy az oroszkrém tortában található.
Gyerekeknél szerintem a pudingos biztos befutó.
Én bevallom, ha édességre éheztünk meg a tesóimmal gyerekkorunkban és nem volt se csoki, se süti, se Anyu, akkor mindig a pudingos zacskót kaptuk elő a konyhaszekrényből, mert az mindig volt otthon és azért általában tej is. Csak tejjel kellett összefőzni, amíg be nem sűrűsödött és megvárni amíg kihűl. Ez utóbbi volt a legnagyobb kihívás benne, sokszor langyosan ettük meg, de ez biztos csak a mi családunkban fordult elő, igaz? :-)
Felnőtt fejjel és főleg most, hogy egyre inkább a tudatos táplálkozás a nyerő, mindannyian olvassuk az összetevőket. Gyakorlatilag a puding fő alapanyaga a kukorica keményítő ill. gyártótól/íztől függően tartalmaz kakaóport, ízesítő aromákat, színezékeket.
Magyarán nem szükséges feltétlen zacskós pudingport használnunk, hiszen a sűrítésért a keményítő felel, az ízeket pedig magunk is alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően. A tudatosság mellett azt gondolom a gazdaságossága is a mellett szól(hat), hogy házilag készítsük le kedvenc pudingunkat.
Kukorica keményítőt érdemes otthon tartani egyébként is és más ételekben a liszt egy részét pótolni vele, sokkal krémesebb lesz tőle még egy leves is.
Kukorica keményítő kapható gluténmentes változatban is, így lisztérzékenyek is bátran készíthetnek házilag pudingot. Karácsonykor sok-sok mézeskalácsot sütöttem, amolyan hagyományos módon. Egy kedves ismerősömről megtudtam, hogy bizony lisztérzékeny és nagyon szereti nem csak a karácsonyfát díszíteni mézesekkel, hanem enni is, így sütöttem neki gluténmentes alapanyagokból mézeskalácsot.
Na most úgy tűnhet, hogy nagyon elkanyarodtam a témától, de nem. Mindezt azért mesélem, mert a különféle rizs/hajdina lisztek mellett tápióka keményítőt is használtam a sütéshez. A tápióka gyakorlatilag a manióka növény gyökeréből kinyert keményítő, amit az afrikai és ázsiai országokban alapélelmiszerként fogyasztanak, mint ahogy mi a kukoricát, burgonyát. Ugyanakkor ez a semleges ízű növény gluténmentes. Így bátran készíthető belőle bárkinek puding és sütemény.
Tápióka keményítővel készült pudingot még ugyan nem kóstoltam, de dicsérik nagyon, ki fogom próbálni.
házi puding
hozzávalók: 0,5l tej, 2 evőkanál kanál kukorica keményítő, kakaópor, vanília, 2-3 evőkanál cukor
elkészítés: egy kevés tejben csomómentesen keverjük el a hozzávalókat, majd a többi tejjel engedjük fel és folyamatos keverés közben főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.
majd hagyjuk kihűlni és itt jön az, amit a cukrászdában tanultam (természetesen ott is keményítővel dolgoztunk). A puding felülete hűlés közben "bebőrösödik", ezt én nem szeretem. Az a megoldás hogy letakarjuk. Korábban is hallottam már ezt a trükköt, így alufóliával lefedtem mindig az edényt, pedig ezt a letakarjuk dolgot egészen szó szerint kell érteni.
Konkrétan folpackot vagy egy tiszta nejlonzacskót, akár egy kisebbet is széttéphetünk, bele kell simítani az edénybe a pudingra és garantáltan nem lesz kemény a felülete, teljesen lágy és egynemű lesz a pudingunk így.
A madaras mini tortát gyakorlatilag bármilyen krémmel lehetne tölteni. Lehet vajas, tejszínes vagy akár tojásos úgynevezett sárga krém is, mint ami az igazi krémes vagy az oroszkrém tortában található.
![]() |
valahogy így festett |
Gyerekeknél szerintem a pudingos biztos befutó.
Megújult honlapunkon lényegre törően megtalálod ezeket a blogspot-os recepteket, tudás anyagokat, elkészítési módokat. Ha szívesebben olvasod a személyes körítés nélküli cikkeket, kattints a Sütikert szakértői blogjára. Ezt a Pudingokról szóló bejegyzést is megtalálod!
Én bevallom, ha édességre éheztünk meg a tesóimmal gyerekkorunkban és nem volt se csoki, se süti, se Anyu, akkor mindig a pudingos zacskót kaptuk elő a konyhaszekrényből, mert az mindig volt otthon és azért általában tej is. Csak tejjel kellett összefőzni, amíg be nem sűrűsödött és megvárni amíg kihűl. Ez utóbbi volt a legnagyobb kihívás benne, sokszor langyosan ettük meg, de ez biztos csak a mi családunkban fordult elő, igaz? :-)
Magyarán nem szükséges feltétlen zacskós pudingport használnunk, hiszen a sűrítésért a keményítő felel, az ízeket pedig magunk is alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően. A tudatosság mellett azt gondolom a gazdaságossága is a mellett szól(hat), hogy házilag készítsük le kedvenc pudingunkat.
Kukorica keményítőt érdemes otthon tartani egyébként is és más ételekben a liszt egy részét pótolni vele, sokkal krémesebb lesz tőle még egy leves is.
Kukorica keményítő kapható gluténmentes változatban is, így lisztérzékenyek is bátran készíthetnek házilag pudingot. Karácsonykor sok-sok mézeskalácsot sütöttem, amolyan hagyományos módon. Egy kedves ismerősömről megtudtam, hogy bizony lisztérzékeny és nagyon szereti nem csak a karácsonyfát díszíteni mézesekkel, hanem enni is, így sütöttem neki gluténmentes alapanyagokból mézeskalácsot.
![]() |
ez bizony gluténmentes, Zsuzsinak |
Na most úgy tűnhet, hogy nagyon elkanyarodtam a témától, de nem. Mindezt azért mesélem, mert a különféle rizs/hajdina lisztek mellett tápióka keményítőt is használtam a sütéshez. A tápióka gyakorlatilag a manióka növény gyökeréből kinyert keményítő, amit az afrikai és ázsiai országokban alapélelmiszerként fogyasztanak, mint ahogy mi a kukoricát, burgonyát. Ugyanakkor ez a semleges ízű növény gluténmentes. Így bátran készíthető belőle bárkinek puding és sütemény.
Tápióka keményítővel készült pudingot még ugyan nem kóstoltam, de dicsérik nagyon, ki fogom próbálni.
házi puding
hozzávalók: 0,5l tej, 2 evőkanál kanál kukorica keményítő, kakaópor, vanília, 2-3 evőkanál cukor
elkészítés: egy kevés tejben csomómentesen keverjük el a hozzávalókat, majd a többi tejjel engedjük fel és folyamatos keverés közben főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik.
majd hagyjuk kihűlni és itt jön az, amit a cukrászdában tanultam (természetesen ott is keményítővel dolgoztunk). A puding felülete hűlés közben "bebőrösödik", ezt én nem szeretem. Az a megoldás hogy letakarjuk. Korábban is hallottam már ezt a trükköt, így alufóliával lefedtem mindig az edényt, pedig ezt a letakarjuk dolgot egészen szó szerint kell érteni.
Konkrétan folpackot vagy egy tiszta nejlonzacskót, akár egy kisebbet is széttéphetünk, bele kell simítani az edénybe a pudingra és garantáltan nem lesz kemény a felülete, teljesen lágy és egynemű lesz a pudingunk így.
a meleg pudingot fedjük le zacsival vagy folpack-kal |
ez a kihűlt puding, csak a levegőbuborékok hagytak nyomot |
A tortákba önmagában a kihűlt puding azonban lágy lenne, így kihabosított vajat dolgoztam bele, ez ilyenkor még ugyanolyan folyós állagú, de további hűlés közben ad egy tartást a krémnek, nem folyik ki a lapok közül.
Ezzel a krémmel fogom megtölteni a tortácskákat, de erről majd legközelebb....
Jó éjt és édes álmokat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése