2014-08-04

Schönbrunni kastély torta

A Schönbrunni kastély torta volt a kedvencem a cukrászsuliban a torták között, számomra egy ízletes újdonság volt a sok klasszikus között. Azóta a hozzászólásokat olvasgatva fedeztem fel, hogy sokan csak nosztalgiáznak róla, mert a legtöbb cukiban már nem készítik.




Megújult honlapunkon lényegre törően megtalálod ezeket a blogspot-os recepteket, tudás anyagokat, elkészítési módokat. Ha szívesebben olvasod a személyes körítés nélküli cikkeket, kattints a Sütikert szakértői blogjára. Ezt a Kastélytorta receptet is megtalálod!


Tankonyhán készült első kastélytortánk

Természetesen már többször sütöttem én is, legutóbb most 13 éves Máté barátom részére, mert neki is a karamell a kedvence.



5 db kakaós, úgynevezett kerek dobos lapot sütöttem 7db tojásból, a piskóták sütéséről, "anyaghányadáról" korábban írtam már egy bejegyzést, melyet ITT találtok

A dobos lap kifejezés a dobostorta tésztájára utal, az ugyanis nem egy egyben kisütött piskóta karika felszeletelve, azt nehéz is lenne 5-6 részbe szeletelni vékonyan, cukrászdában sincs rá gyakorlat, hanem 5 db  egyenként kisütött vékony lap.
Dobos lapot használunk az Eszterházy torta és a Stefánia torta esetén is, elletve a piramis szelethez.






kisült dobos lapok


A karamell krémet pedig az alábbi módon készítem, ez a mennyiség egy normál 16 szeletes (22cm átmérőjű) tortához elegendő:

hozzávalók
3dl + 6dl 30%-os habtejszín
30dkg cukor

elkészítés:
1. a cukrot egy magas falú! lábasban folyamatos keverés mellett felolvasztjuk
2. 3 dl habtejszínt felforralunk
3. a forró tejszín ráöntjük a folyékony sárgás cukorra, de nagyon vigyázzunk, mert fel fog futni az edény oldalán, addig kell keverni, amíg a cukor ismét fel nem olvad és besűrűsödik a karamell, majd hagyjuk kihűlni ezt a sűrű szirupot
4. 6 dl habtejszínt kemény habbá verünk és a kihűlt karamellt beleforgatjuk
5. a csokis lapokat ezzel a krémmel töltjük (én mindig tortakarikába töltöm, melyet papírral burkolok)


tortakarika papírral bélelve 

pihenő után lehúzzuk a papír kabátot
 
6. a krémből félre tettem egy keveset a hűtőbe az oldalára és a tetejére díszítésnek

Pár órás (egy éjszakás) hűtőben pihenés után az oldalát "panírozhatjuk" csokidarával, pörkölt mogyoróval vagy mandulával, de maga a karamell krém is megteszi.
A tetejét díszíthetjük saját krémjével, tejszínhabbal, karamelldísszel, rolettivel, csokis keksszel vagy akár Toffifee-vel is.

Tipp:
Pirított mogyorót, mandulát lehet nyersen zacskóban vagy kimérve kapni, ezt egy tepsiben szétterítem és meleg sütőbe dugom, időnként megmozgatom, folyamatosan figyelem, mert hirtelen meg tud égni, de ez egy maximum egy 10 perces mutatvány.

A torta oldalára pedig úgy kerülnek a "burkoló" anyagok, hogy egy nagy késsel alányúlva a tenyerünkre vesszük a tortát és a másik tenyerünkkel alulról felfelé tartó mozdulattal a krémbe tapasztjuk, ha mindezt a tepsi felett tesszük a felesleg vissza is hull.
Nem szabad tőle félni, nem fog kiesni a kezünkből ! :-)


így burkolunk mi :-)

Nosztalgia karamell torta sütésre fel! :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése