2016-02-12

Orosz krém torta

Az orosz nemzethez kevésbé, de a hagyományok szerint egy Oroszi nevű cukrászmesterhez annál több köze van, ennek a rumos gyümölcságyon vaníliás krémben úszó csupa tejszínes tortának.




A világos piskóták között főzött angol krém rejlik....

A piskóta hozzávalói: 6 db tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt,  a sütéséről pedig itt olvashatsz.
Orosz krém tortához 3 ugyanakkora kör alakú lapot sütök.

Az oroszkrém elkészítése is igazán egyszerű, azt kell csupán szem előtt tartanunk, hogy a tojás sárgája 80-82 fok felett vagy e hőfok feletti folyadékkal érintkezve rántottává válhat.

Creme Anglaise-hoz, vagyis az angol krémhez a HOZZÁVALÓK:
4 db tojás sárgája
4 dl tej
4 ek. cukor
1 evőkanál keményítő
vanília
1 evőkanál rum
5dl tejszín (min. 30-35%)
1-2 evőkanál porcukor
10g zselatin 50g vízben

10 dkg kandírozott gyümölcs vagy mazsola rumba áztatva

Az angol krém ELKÉSZÍTÉSE:

Egy normál méretű tortához 4 dl tejet vaníliával ízesítve jól felmelegítünk. 4 db tojás sárgáját 4 evőkanálnyi cukorral fehéren habosra mixeljük, majd a meleg tejet nagyon óvatosan folyamatos keverés közben hozzáadagoljuk, cukrásznyelven hőkiegyenlítéssel homogenizáljuk a kettőt J

Ezt a tejes tojásos keveréket takarék lángon vagy vízgőz felett addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik, ez kb. 80 fokon következik be. Tovább keverjük amíg hűl és a rummal ízesítjük.

Ha itt türelmesek voltunk, már túl is vagyunk a nehezén!

5 dl lehűtött tejszínt felverünk kemény habbá, ezt ízesíthetjük 1-2 evőkanál porcukorral.


A tejszínes tortáknál nagyon fontos, hogy mindig használjunk zselatint, aminek köszönhetően nem folyik szét a krém. Ehhez a mennyiséghez 10 g elegendő, ezt fél dl vízbe kell kicsit áztatni, épphogy felforralni és melegen a tejszínbe önteni, gyorsan keverjük is bele. A zselatint általában már a kész krémekbe a végén szoktuk bele keverni, de most a tojásnak nem tenne jót a forró folyadék, most nem lágytojást készítünk 
J!


Utolsó mozzanatként a tojásos krémbe óvatosan keverjük bele a zselatinos tejszínhabot és már tölthető is a torta!

Mielőtt díszítenéd/tálalnád a tortát, javaslom egy éjszakát hűtőben tartani! Az ízek is jöbban összeérnek!

A TORTA ÖSSZEÁLLÍTÁSA:
Egy tortalapot a rummal és a beáztatott gyümölccsel meghintünk, erre jön a krém és a következő sor piskóta, gyümölcs, krém piskóta, gyümölcs, krém piskóta. 
A tetejét és az oldalát körbe kenhetjük ezzel a krémmel, de kemény habbá vert tejszínhab is tökéletes választás.
Ínyenceknek a krémes habos oldala szeletelt mandulával is "panírozható". 

Édes napokat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése