2015-10-02

Zabos Vilmos

Két héttel ezelőtt nagy izgalomban voltam, mert az Egy Csepp Figyelem Alapítvány háziversenyére jelentkeztem a körtés, túrós tortámmal.
A névadásban egy gyors ötletroham keretében a Facebook-on segítségemre voltatok sokan, amit ezúton is köszönök! Így született a találó Zabos Vilmos név.

A kritériumban a mesterséges adalékanyagok, színezékek, fehér liszt, fehér cukor voltak tiltólistásak.
Elsődleges cél volt, hogy cukorbetegek (hiszen ez az alapítvány küldetése) nyugodt szívvel fogyaszthassák.
A célok között szerepelt mind emellett, hogy lehetőleg kímélő, alacsony kalóriatartalmú cukrász készítménnyel álljanak elő a nevezők.
Első körben dietetikusok nézték át a recepteket, namármost az én receptem minden valószínűség szerint egy kisebb energiabomba lehetett a kímélő receptek között J így nem jutottam be a döntőbe.
Sebaj, így hamarabb meg tudom Veletek osztani a receptet, hátha kedvet kaptok hozzá!

Itt meg tudjátok tekinteni, melyik torta lett a győztes, nagyon gusztusos, jól néz ki és biztos nagyon finom is:

Visszatérve Zabos Vilmos jellemzőire:
Vékony zabpelyhes réteg öleli körbe a citromos túró tölteléket, melyen a főzött fahéjas körtét pörkölt dióval hintettem.
Fotó: Lakó Györgyi


A zabpelyhes réteg
hozzávalók:
320 g apró szemű zabpehely
140 g zabliszt
260 g vaj
120 g eritrit
1 teáskanál fahéj
csipet só

elkészítése
Az átszitált zablisztet összekeverjük a zabpehellyel, eritrittel, fahéjjal, csipet sóval, majd a vajat is beledolgozzuk.
A formát sütőpapírral béleljük, majd egyenletesen beletömörítjük az alapot.
1 órát pihentetjük így, majd ezt követően 20 percig elősütjük a 175 C fokra előmelegített sütőben.

Közben előkészítjük a túró tölteléket.

A citromos túrókrém:
hozzávalók: 
500 g túró
350 g natúr joghurt
5 evőkanál apró szemű zabpehely
7 evőkanál eritrit
3 db tojás
1 evőkanál kókuszzsír
1 db citrom reszelt héja és leve

elkészítése
A tojások sárgáját az eritrittel és a kókuszzsírral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a túrót, a joghurtot, a zabpelyhet, a citromlevet és a reszelt héját. Robotgéppel alaposan átdolgozzuk, majd óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojásfehérjét.

Fahéjas körteszósz
hozzávalók:
6 db érett vilmos körte
2 evőkanál vaj
1 evőkanál őrölt fahéj
½ citrom leve
4 evőkanál eritrit
2 teáskanál étkezési keményítő

elkészítése:
Megolvasztjuk a vajat, majd bele tesszük a felszeletelt körtét. Annyi vizet öntünk rá, ami éppen ellepi. Őrölt fahéjjal ízesítjük ill. a citrom levével és az eritrittel. Fedővel lefedve főzzük 5-6 percig.
Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott levet, majd végül kevés hideg vízzel elkevert keményítővel besűrítjük a főzőlevet.

Az elősütött alapra öntjük a túrókrémet, melyre ráhalmozzuk a körteszószt.
Továbbá meghintjük a korábban sütőben megpörkölt durvára vágott dióval.

175 C fokon készre sütjük 30 perc alatt. 
A sütőben hagyjuk kihűlni a formában, hidegen szeletelhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése