Ti is szeretitek az állandóságot és a jól bevált recepteket?
Nálunk alaprecept ez a sós, sajtos rúd. Nincs nélküle nagy unokatesós szülinapozás, se népnap.
A kérdés már csak az, ki az éppen, aki elkészíti?!
Hozzávalók:
500 g fehér liszt
200 g reszelt sajt (a tetejére is ebből teszünk hivatalosan, de én azért mindig kipótlom kicsit ;)
300 g vaj
20 g élesztő + fél dl tej + 2 kk cukor
20 g só (2,5 teáskanál)
2 db tojás sárgája + 1db a tetejére
tejföl (csak amennyit felvesz)
Elkészítés:
1. Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a kevéske cukorral.
2. A lisztet elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal, beletesszük a sót, a sajtot és a tojások sárgáját.
3. Az élesztős tejjel összegyúrjuk és még annyi tejfölt teszünk bele, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen.
4. Hidegre tesszük egy éjszakára, folpackba csomagolva.
5. Másnap fél cm vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal és világosra sütjük.
Tipp avagy mitől lesznek könnyűszerrel, gyorsan szép egyforma hosszúak a rudak?
A kinyújtott tésztát először is lekenem a tojás sárgájával és megszórom sajttal és ez után vágom a kívánt szélességűre. Ekkor még könnyen alá tudok nyúlni és a tepsire helyezni a tégla lap alakú tésztát.
A sütőlemezen (amit nem borítok le sütőpapírral, hiszen a vaj miatt nem fog letapadni) pizza szeletelővel vágom egyforma vastagságúra.
Nálunk alaprecept ez a sós, sajtos rúd. Nincs nélküle nagy unokatesós szülinapozás, se népnap.
A kérdés már csak az, ki az éppen, aki elkészíti?!
Megújult honlapunkon lényegre törően megtalálod ezeket a blogspot-os recepteket, tudás anyagokat, elkészítési módokat. Ha szívesebben olvasod a személyes körítés nélküli cikkeket, kattints a Sütikert szakértői blogjára. Ezt a sajtos rúdról szóló bejegyzést is megtalálod!
Hozzávalók:
500 g fehér liszt
200 g reszelt sajt (a tetejére is ebből teszünk hivatalosan, de én azért mindig kipótlom kicsit ;)
300 g vaj
20 g élesztő + fél dl tej + 2 kk cukor
20 g só (2,5 teáskanál)
2 db tojás sárgája + 1db a tetejére
tejföl (csak amennyit felvesz)
Elkészítés:
1. Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a kevéske cukorral.
2. A lisztet elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal, beletesszük a sót, a sajtot és a tojások sárgáját.
3. Az élesztős tejjel összegyúrjuk és még annyi tejfölt teszünk bele, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen.
4. Hidegre tesszük egy éjszakára, folpackba csomagolva.
5. Másnap fél cm vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal és világosra sütjük.
Tipp avagy mitől lesznek könnyűszerrel, gyorsan szép egyforma hosszúak a rudak?
A kinyújtott tésztát először is lekenem a tojás sárgájával és megszórom sajttal és ez után vágom a kívánt szélességűre. Ekkor még könnyen alá tudok nyúlni és a tepsire helyezni a tégla lap alakú tésztát.
A sütőlemezen (amit nem borítok le sütőpapírral, hiszen a vaj miatt nem fog letapadni) pizza szeletelővel vágom egyforma vastagságúra.
Szép hétvégét!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése