2014-08-02

Habkönnyű gyümölcsözön

Gyümölcsös joghurtos tejszínes torta

Ha szereted a habkönnyű és egyszerűen elkészíthető tortákat, ezek bizony azok.

Minél kevesebb a piskóta benne, és minél több a töltelék, annál hűsítőbb.




Megújult honlapunkon lényegre törően megtalálod ezeket a blogspot-os recepteket, tudás anyagokat, elkészítési módokat. Ha szívesebben olvasod a személyes körítés nélküli cikkeket, kattints a Sütikert szakértői blogjára. Ezt a Gyömölcsös joghurtos torta receptet is megtalálod!


Barackos joghurt torta citrusos gyümölcszselével


Erdei gyümölcsös joghurt torta fehér csokoládéval és szárított málnával hintve
A piskóta készítésének leírását itt találod. A joghurtos krémet pedig az alábbi módon készítettem el már több alkalommal, mindig más gyümölcsből, egyszóval bevált recept.

krém:
40 dkg natúr joghurt
40 dkg gyümölcs
cukor ízlés szerint a gyümölcs ízétől függően
8 dl habtejszín (min.30%)
20 g étkezési zselatin (egy zacskó)

1.       A natúr joghurtban a gyümölcs egy kis részét összetörve (pürésítve) elkeverjük, cukrozzuk, ezzel megadjuk a krém alapszínét. Dúsítottam legutóbb egy kis porcukorral krémesre kikevert mascarpone sajttal is, de ez elhagyható.

2.       A 20 g zselatint egy kis lábasban felöntünk 100 ml vízzel, pár perc alatt megszívja magát. Majd tűzhelyen melegítsük folyamatos keverés mellett. Éppen, hogy felforr már bele lehet önteni a joghurtos keverékbe és gyors mozdulatokkal elkeverni benne, különben egy csomóba megszilárdul. 
Hűtőben tartjuk, amíg el nem készülünk a tejszínhabbal.

3.       A lehűtött tejszínhabot kemény habbá verjük, majd bele keverjük a joghurtos krémet és az egész gyümölcsöket (ha levet enged a gyümölcsünk, jól nyomkodjuk ki előtte)

Ezt a krémet öntsük a piskóta lapra vagy piskóta lapok közé és egy éjszakára tegyük hűtőbe. A kemény habbá vert tejszínnek és főként a zselatinnak köszönhetően megszilárdul és vágható lesz.

p:
Tipp:
Tortákat én abba a karikában szoktam tölteni, amiben a piskótát is sütöm.
Zsírpapírral körbebélelem, így magasabbra is lehet tölteni, a papír is tartja a tortát, szilárdulás után pedig lehúzható és teljesen sima a torta oldala. Nem is feltétlen szükséges körbekenni utána és burkolni vagyis „panírozni”, ahogy a cukrászok mondják.



A torta tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, gyümölccsel, reszelt csokoládéval, mandulával, vagyis ami passzol az ízhez.

Zselatinról pár szó: Tulajdonképpen ez egy állati eredetű zselésítő anyag, melyet elsősorban háziállatok csontjából és kötőszövetéből kivont kollagénből állítanak elő. Az élelmiszeriparon kívül a gyógyszeripar, fényképészet és a kozmetikai ipar alkalmazza. A megbízhatósága miatt szeretek vele dolgozni, de sokan idegenkednek a szagától, de ez tulajdonképpen csak a melegítéskor érezhető.

A barackos joghurt tortán a gyümölcsöket viszont egy tisztán növényi eredetű stabark néven kapható zselésítővel borítottam le. Ezt a port hígított citrusszörpben oldottam fel melegítés közben és kihűlés után ecsettel dolgoztam el a torta oldalán és a gyümölcsökön.

Még előttünk a meleg augusztus, ajánlom mindenkinek ezzel a nyári könnyű finomsággal meglepni a családot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése