2014-07-14

Fekete erdő torta

Most hétvégén nagyon klassz volt, együtt ünnepelte a család a nyári szülinaposokat.

A köszöntős tortáról én gondoskodtam, közkívánatra fekete erdő tortát sütöttem.



Megújult honlapunkon lényegre törően megtalálod ezeket a blogspot-os recepteket, tudás anyagokat, elkészítési módokat. Ha szívesebben olvasod a személyes körítés nélküli cikkeket, kattints a Sütikert szakértői blogjára. Ezt a Fekete erdő torta receptet is megtalálod!



Örültem ennek, mert ez nem egy hétköznapi édesség és ilyet legutóbb a cukrász suliban készítettünk Erával ketten, jó volt újra feleleveníteni ezt az emléket és egy klasszikus cukrászdai tortával kedveskedni a családnak.

A fekete erdő torta eredetéről több elmélet is született, de a szálak minden esetben Németországba vezetnek és valóban, ott Fekete erdőben minden étterem, cukrászat menü kártyáján első helyen szerepel ez a tejszínes meggyes enyhén alkoholos csoda.

Számomra a legkedvesebb, bár a legvalószínűtlenebbnek tűnő elmélet a helyi népviselettel hozza összefüggésbe. A piros bojtok a kalapon a cseresznyére, a fehér blúz a tejszín habra, a fekete ruha pedig az egészen sötét piskóta tésztára emlékeztetnek.

forrás: Pinterest

Hogyan is készül?

röviden összefoglalva: csokoládés piskótát három részre kell vágni és a két réteget megtölteni a három féle töltelékkel (meggy, enyhén alkoholos tejszín hab és csokis tejszín hab), egy éjszakán át összeérnek az ízek és a forma, másnap díszíthető, fogyasztható.

Tehát először is csokoládés piskótát kell sütni (akár előző este is, könnyebb szeletelni, ha áll egy napot és ugyanúgy friss), korábban már írtam a felvert készítéséről, melyet ide kattintva elérhettek. Egy normás 16 szeletes tortához (22cm átmérőjű karikához) én most 7 tojásból készítettem el a tésztát. Színre lehetett volna még sötétebb, legközelebb biztosan több  (és minőségibb) kakaóporral fogom sütni, így az alábbi arányokat ajánlom:

7 db tojás
14 dkg cukor
14 dkg liszt és kakaópor keveréke (12 dkg liszt és 2 dkg holland kakaópor)

Töltelékek:

meggytöltelék: 50 dkg meggy (mirelit is lehet vagy befőtt akár), cukor, keményítő vagy vaníliás pudingpor

A meggyet tegyük fel főni (ha mirelit szórjunk rá 3-5 kanál cukrot, ha befőtt akkor nem szükséges, hiszen eleve cukros), majd szórjunk rá egy kevés keményítőt vagy pudingport és így kavargassunk 2-3 percig míg be nem sűrűsödik, ekkorra szépen ki is fog fényesedni. Hagyjuk kihűlni.

csokoládés és tejszínes töltelék: 5 dl habtejszín, 5 dkg kakaópor, cukor, cseresznye pálinka

A csokis rész előkészületeként 1 dl tejszínt melegítsünk fel és olvasszunk fel benne 5 dkg kakaóport (vagy csokoládét) 3 kanál cukorral.
Verjünk fel 4 dl habtejszínt kemény habbá, melyhez habfixálót érdemes használni.
A tejszín egyik felébe cseresznyepálinkát öntünk, a másik felébe pedig a kihűlt csokoládét beledolgozzuk.

A torta összeállítása:
A piskótát három egyenlő vastagságú részre kell vágni. Ha nincsen habzsákunk három erősebb pl. mélyhűtő zacskó egy ujjnyira kivágott sarka is tökéletesen alkalmas arra, hogy megtöltsünk a két réteget a három féle töltelékünkkel. Kívülről befelé haladva karika formákat rajzolunk az egyes színekkel.
Két szabály van: a legszélén nem lehet a meggyes rész és egyszer a csokis van kívül, egyszer pedig a tejszínes.

Így szeletelve, egymás alatt fölött másféle töltelék látható:



A díszítéshez 1 dl felvert tejszínhabot használtam, az oldalát csokidarabkákkal burkoltam és friss gyümölcs híján marcipán cserkókkal díszítettem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése