Sziasztok!
Köszönöm, hogy szorítottatok ma nekem!
Ez volt a húzott tételem címe: Készítsen el és tálaljon 15 db karlsbadi túróst
Ez a gyúrt élesztős uzsonnasütemény ökörszem néven is ismert. Megmondom őszintén a cukrász iskola előtt nem találkoztam vele, de nagyon megszerettem. A tésztája olyan mint a kalácsé/briósé és még finom túró is van rajta. Szerintem nagyon ízletes készítmény.
Húsvétkor ideális reggeli lehet a családnak, így leírom az elkészítését.
A hozzávaló kb. 16 db sütemény elkészítésére elegendő.
hozzávalók: 500g liszt, 5dkg vaj, 8dkg porcukor, 2dkg élesztő, 0,25l tej, 2 db tojássárgája, 1dkg vaniliás cukor, 1dkg citromhéj reszelve, 5g só(négyujjnyi)
túrótöltelékhez: 25dkg túró, 2dkg búzadara, 10dkg cukor, 1dkg vaniliás cukor, citromhéj, 1 tojássárgája
mazsola díszítésnek és egy egész tojás a kenéshez
elkészítés:
1. a lisztet szitájuk át egy nagyobb tálba, a közepében képezzünk egy mélyedést
2. a langyos tej felében morzsoljuk el az élesztőt egy pici porcukorral és ezt öntsük a kráterbe, majd hagyjuk kelni meleg helyen kb. 20 percet
3. a tészta többi hozzávalójával együtt jól gyúrjuk át, amíg el nem válik az edény falától, ezt a műveletet egy fa nyújtódeszkán is befejezhetjük
4. cukrásznyelven, a "kigömbölyített" tésztánkat kenjük át olajjal és kelesszük egy újabb kb. 20-30 percet meleg helyen a tálunkban
5. nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra és egy 10 cm-es körkiszúróval formázzuk meg, helyezzük sütőlemezre
6. kenjük meg egész tojással őket
7. amíg ismét kel a tészta készítsük el a túrótölteléket a hozzávalók összekeverésével, fontos hogy a túrótölteléket ne készítsük el előre, mert levet ereszt állás közben
8. a megkelt korongok közepét egy kanállal vagy az ujjunkkal nyomkodjuk be egy kicsikét és ide kanalazzuk a túrót (kb 25-30g-ot)
9. díszítsük tisztára mosott három szem mazsolával
10. meleg helyen újra pihentessük
11. sütés előtt újra kenjük körbe és 210 fokon gőzös sütőben süssük készre, ez kb. 10-15 perc
Ha a recept szerint gőzösen kell egy süteményt sütni, akkor a sütőbe helyezzünk el alulra egy hőálló tálban vizet.
A vizsga első napja nyugodtan telt, tízen sütöttünk. A mai ráhangolódás volt, mert holnap hosszabb napunk lesz, dísz munkázunk, ill. két tételt húzunk még, egy tortát vagy egy hagyomány őrző készítményt illetve egy tányér vagy pohárdesszertet kell elkészítenünk.
A mai nap témája az uzsonnasütemények voltak, többek között készült túrós táska, kolbászos rudacska, diós csiga, pozsonyi kifli és ezekhez hasonlók.
Három óra állt rendelkezésre és a végén mindenki tálalta, amit készített. A négytagú vizsga bizottság az íz (ezért hiányos a tálcám :-)), küllem, eladhatóság, tálalás és az elkészítés közben tapasztaltak alapján értékelte a sütiket.
Gondolom vagy legalábbis remélem holnap szóban is kapunk visszajelzést, értékelést.
Szép estét!
u.i.: Holnap este nem ígérem, hogy beszámolok a napról, de vasárnap egész biztosan :-)
Köszönöm, hogy szorítottatok ma nekem!
Ez volt a húzott tételem címe: Készítsen el és tálaljon 15 db karlsbadi túróst
Megújult honlapunkon lényegre törően megtalálod ezeket a blogspot-os recepteket, tudás anyagokat, elkészítési módokat. Ha szívesebben olvasod a személyes körítés nélküli cikkeket, kattints a Sütikert szakértői blogjára. Ezt a Karlsbadi túrós receptet is megtalálod!
Húsvétkor ideális reggeli lehet a családnak, így leírom az elkészítését.
A hozzávaló kb. 16 db sütemény elkészítésére elegendő.
Ökörszem avagy más néven Karlsbadi túrós |
hozzávalók: 500g liszt, 5dkg vaj, 8dkg porcukor, 2dkg élesztő, 0,25l tej, 2 db tojássárgája, 1dkg vaniliás cukor, 1dkg citromhéj reszelve, 5g só(négyujjnyi)
túrótöltelékhez: 25dkg túró, 2dkg búzadara, 10dkg cukor, 1dkg vaniliás cukor, citromhéj, 1 tojássárgája
mazsola díszítésnek és egy egész tojás a kenéshez
elkészítés:
1. a lisztet szitájuk át egy nagyobb tálba, a közepében képezzünk egy mélyedést
2. a langyos tej felében morzsoljuk el az élesztőt egy pici porcukorral és ezt öntsük a kráterbe, majd hagyjuk kelni meleg helyen kb. 20 percet
3. a tészta többi hozzávalójával együtt jól gyúrjuk át, amíg el nem válik az edény falától, ezt a műveletet egy fa nyújtódeszkán is befejezhetjük
4. cukrásznyelven, a "kigömbölyített" tésztánkat kenjük át olajjal és kelesszük egy újabb kb. 20-30 percet meleg helyen a tálunkban
5. nyújtsuk ki 1,5 cm vastagra és egy 10 cm-es körkiszúróval formázzuk meg, helyezzük sütőlemezre
6. kenjük meg egész tojással őket
7. amíg ismét kel a tészta készítsük el a túrótölteléket a hozzávalók összekeverésével, fontos hogy a túrótölteléket ne készítsük el előre, mert levet ereszt állás közben
8. a megkelt korongok közepét egy kanállal vagy az ujjunkkal nyomkodjuk be egy kicsikét és ide kanalazzuk a túrót (kb 25-30g-ot)
9. díszítsük tisztára mosott három szem mazsolával
10. meleg helyen újra pihentessük
11. sütés előtt újra kenjük körbe és 210 fokon gőzös sütőben süssük készre, ez kb. 10-15 perc
Ha a recept szerint gőzösen kell egy süteményt sütni, akkor a sütőbe helyezzünk el alulra egy hőálló tálban vizet.
A vizsga első napja nyugodtan telt, tízen sütöttünk. A mai ráhangolódás volt, mert holnap hosszabb napunk lesz, dísz munkázunk, ill. két tételt húzunk még, egy tortát vagy egy hagyomány őrző készítményt illetve egy tányér vagy pohárdesszertet kell elkészítenünk.
A mai nap témája az uzsonnasütemények voltak, többek között készült túrós táska, kolbászos rudacska, diós csiga, pozsonyi kifli és ezekhez hasonlók.
mai napon készült uzsonna sütemények |
Három óra állt rendelkezésre és a végén mindenki tálalta, amit készített. A négytagú vizsga bizottság az íz (ezért hiányos a tálcám :-)), küllem, eladhatóság, tálalás és az elkészítés közben tapasztaltak alapján értékelte a sütiket.
Gondolom vagy legalábbis remélem holnap szóban is kapunk visszajelzést, értékelést.
Szép estét!
u.i.: Holnap este nem ígérem, hogy beszámolok a napról, de vasárnap egész biztosan :-)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése