2014-11-01

Az aranyérmes aprósüti

egy kis történelem:
Az Isler néven ismert omlós sütit a IXX. század közepén Richard Kurth ötlötte ki, és az osztrák Bad Ischl-ben ma is működő Zauner Cukrászda  I. Ferenc József tiszteletére vezette be a kínálatába elsőként.
Ezt követően Salzkammergut vidékén terjedt el, majd Monarchia szerte ismerté vált, így hazánkban is. 
Eugen Brixel zeneszerző egy külön darabot is komponált tiszteletére, az apropót az 58-as brüsszeli világkiállításon az Ischlernek "bezsebelt" aranyérem adta.



Megújult honlapunkon lényegre törően megtalálod ezeket a blogspot-os recepteket, tudás anyagokat, elkészítési módokat. Ha szívesebben olvasod a személyes körítés nélküli cikkeket, kattints a Sütikert szakértői blogjára. Ezt a Linzer tésztákról szóló bejegyzést is megtalálod!


Eredetileg az Isler csokirémmel töltött édesség csokoládé ízű fondánnal burkolva, pisztáciával megszórva. A karácsonyi variációjában pedig a dióval dúsított lapocskák savanykás barack lekvárral vannak töltve, csokoládéval áthúzva, de ismert kávé ízű ruhával is. Kíváncsi vagyok Bad Ischl-ben ma milyen ízben kapható!? :-)


És miért hoztam most ezt a sütit novemberben? Gyorsan és könnyen elkészíthető, sokáig eláll és nem hallottam olyat, hogy valaki ne szeretné (a cukrászdákban toplistás).

Így ha előrelátóak akarunk lenni megsüthetjük az ünnepekre már december elején is, de remek ajándék is lehet egy szép dobozkába zárva barátoknak, kollégáknak, vendégségbe.
Ha még kevesebbet akarunk pepecselni, a csokiburkolat el is maradhat, lekvár töltelékkel is rendkívül finom , mutatós, omlós linzer sütit kapunk.



Omlós, linzer tészta hozzávalói (kb. 40 db)

30 dkg finom liszt
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 db tojás sárgája
vaníliás cukor
reszelt citrom héj 

továbbá valamilyen savanykásabb ízű lekvár a tészták közé,  csokoládé a tetejére

Ha extrázni szeretnénk a liszthez adjunk még plusszban! 5 dkg darált diót, így közelebb leszünk az eredeti recepthez és még pikánsabb ízt is kapunk.

elkészítés
1. A hozzávalókat gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, a kezünk alatt olvadó vaj majd segít ebben, ha elsőre nem is tűnik úgy. Amint összeáll a tésztánk, ne dolgozzuk tovább, az úgy pont jó. (ha tovább gyúrnánk meg lenne a veszélye, hogy szétporlad a tészta, úgymond "ledöglik")

2. Lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. 5 mm vékonyságúra és tetszőleges méretű pogácsaszaggatóval formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokon kb. 10 percig aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.

3. "hivatalosan" állnia kell a kisütött karikáknak akár napokig is, ez jót tesz neki, de tölthetjük sietősen aznap is. Bonyolultabbnak tűnik, pedig az az egyszerűbb és gyorsabb, ha habzsákba töltjük a lekvárt és így nyomjuk rá a korongokra. Bőségesen mehet rá lekvár, mert állás közben a tészta is szívja magába.
Ha nem akarjuk csokival burkolni készen is vagyunk, hidegen hetekig áll.

4. Csokiburkoláshoz  a csoki  2/3-t vízgőz felett egy kisebb lábasban olvasszuk fel, majd a tűzről levéve a maradékot olvasszuk fel benne (így nem lesz ragacsos a végeredmény). 
Mártsuk meg a csokiban a süti tetejét, majd tegyük zsírpapírra megdermedni. Hidegen hetekig eláll.

Édes készülődést!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése