Íróka, glazúr, máz avagy hogyan díszítsünk mézeskalácsot?
A kisütött mézeskalácsok díszítés után nyerik el igazán azt a hangulatot, amiért szeretjük. Díszítés során különféle anyagokkal, színekkel dolgozhatunk, tényleg csak a fantázia szabhat határt.
A díszített mézeskalácsok ünnepi lakásdekorációk lehetnek az ajtókopogtatótól a gyertyatartón át.
Ajándékba is adhatjuk barátainknak, de akár a karácsonyfára is felaggathatjuk őket.
Ajándékba is adhatjuk barátainknak, de akár a karácsonyfára is felaggathatjuk őket.
hozzávalók:
1 db tojás fehérje
20-25 dkg finomra szitált porcukor
1 evőkanál keményítő
pár csepp citrom vagy ecetsav
Soknak tűnhet az egy tojásfehérje és a fél zacskó porcukor, de fel fogja venni a tojás ezt a mennyiséget és így kapunk megfelelően sűrű mázat.
szükséges eszközök:
keverőtál
kanál
apró szemű szitáló
mélyhűtő zacskó
olló
háztartási gumi
1. Sűrű szitán szitáljuk át a porcukrot a keményítővel együtt. Erre azért van szükség, hogy szép egyenletes masszát kapjunk, ne legyenek benne apró csomók se.
2. Egy teljesen száraz keverőtálban a tojás fehérjéhez apránként adagoljuk a porcukrot és egy pár csepp citromot folyamatos keverés mellett, amíg homogén sűrűn folyó anyagot nem kapunk.
A tojás fehérjét nem szükséges habosra felverni, de dolgozhatunk robotgéppel is. Kézzel (vagyis kiskanállal J) kb.10 percig szokott nekem tartani ez a művelet.
3. A sűrű, nehezen folyó mázat kanalazzuk bele egy erős mélyhűtő zacskó egyik sarkába és gumival kössük el, majd vágjuk egy pirinyó lyukat a zacskó hegyes csücskén egy kisollóval.
4. Indulhat a díszítés! A zacskót a kezünkben tartva függőlegesen rajzolhatunk a mézeskalácsra tetszőlegesen.
színezés:
A kikevert fehér glazúrt színezhetjük ételfestékkel is. Inkább a por vagy gél alapút javaslom ehhez, mert az nem változtat az állagon illetve élénkebb színekkel dolgozhatunk.
Ha pasztell színeket szeretnénk, tökéletesen alkalmasak a folyékony festékek is, viszont a vizes bázisú színezők kicsit hígítanak a glazúron, ezt egy kis porcukorral tudjuk korrigálni.
A természetesség jegyében színezhetjük a mázat fűszerekkel, zöldségporokkal, gyümölcslével pl. sárgához kurkuma ajánlott, barnához kakaópor, piroshoz céklapor.
elterülő máz:
Glazúrral körülhatárolt területeken használhatunk ún. terülő mázat is. Ez ugyanez a glazúranyag egy kis vízzel hígítva.
díszítés magokkal pl. szezámmag, mák, tökmag, dió, kesudió, mandula, tökmag, fenyőmag, napraforgómag, kávészem, aszalt vagy kandírozott gyümölcs
Sütés előtt a nyers tésztát kenjük le tojásfehérjével, ettől szép fényes lesz, de „ragasztóként” is kiváló, így az apróbb magok megtapadnak a mézes felületén.
Ha nagyobb magokkal dolgozunk óvatosan nyomjuk bele a tésztába.
Díszítés után is kenjük le a magokkal díszített figurát, így egyenletesen lesz szép fényes mindenhol sütés után.
Hasznos tippek:
1. díszítés előtt várjuk meg, hogy teljesen kihűljön a mézesünk, de a legjobb a sütés után egy napig szabad levegőn hagyni
2. ha nem használjuk fel egyszerre a mázunkat, egy-két napig eltartható hűtőben, használat előtt azonban újra át kell keverni kicsit
3. amennyiben használat közben kissé folyóssá válik a máz a kezünk melegétől, célszerű egy kis porcukor hozzáadásával feljavítani az állagát
4. dekor cukrokkal is díszíthetjük a mézes figurákat, amit tojásfehérjével vagy glazúrral tudunk felragasztani a felületre
Mézes Napokat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése