2015-10-02

Zabos Vilmos

Két héttel ezelőtt nagy izgalomban voltam, mert az Egy Csepp Figyelem Alapítvány háziversenyére jelentkeztem a körtés, túrós tortámmal.
A névadásban egy gyors ötletroham keretében a Facebook-on segítségemre voltatok sokan, amit ezúton is köszönök! Így született a találó Zabos Vilmos név.

A kritériumban a mesterséges adalékanyagok, színezékek, fehér liszt, fehér cukor voltak tiltólistásak.
Elsődleges cél volt, hogy cukorbetegek (hiszen ez az alapítvány küldetése) nyugodt szívvel fogyaszthassák.
A célok között szerepelt mind emellett, hogy lehetőleg kímélő, alacsony kalóriatartalmú cukrász készítménnyel álljanak elő a nevezők.
Első körben dietetikusok nézték át a recepteket, namármost az én receptem minden valószínűség szerint egy kisebb energiabomba lehetett a kímélő receptek között J így nem jutottam be a döntőbe.
Sebaj, így hamarabb meg tudom Veletek osztani a receptet, hátha kedvet kaptok hozzá!

Itt meg tudjátok tekinteni, melyik torta lett a győztes, nagyon gusztusos, jól néz ki és biztos nagyon finom is:

Visszatérve Zabos Vilmos jellemzőire:
Vékony zabpelyhes réteg öleli körbe a citromos túró tölteléket, melyen a főzött fahéjas körtét pörkölt dióval hintettem.
Fotó: Lakó Györgyi

2015-09-17

Sajtos, sós, szeretjük!

Ti is szeretitek az állandóságot és a jól bevált recepteket?

Nálunk alaprecept ez a sós, sajtos rúd. Nincs nélküle nagy unokatesós szülinapozás, se népnap.
A kérdés már csak az, ki az éppen, aki elkészíti?!

Megújult honlapunkon lényegre törően megtalálod ezeket a blogspot-os recepteket, tudás anyagokat, elkészítési módokat. Ha szívesebben olvasod a személyes körítés nélküli cikkeket, kattints a Sütikert szakértői blogjára. Ezt a sajtos rúdról szóló bejegyzést is megtalálod!



Hozzávalók:
500 g fehér liszt
200 g reszelt sajt (a tetejére is ebből teszünk hivatalosan, de én azért mindig kipótlom kicsit ;)
300 g vaj
20 g élesztő + fél dl tej + 2 kk cukor
20 g só (2,5 teáskanál)
2 db tojás sárgája + 1db a tetejére
tejföl (csak amennyit felvesz)

Elkészítés:
1. Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a kevéske cukorral.
2. A lisztet elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal, beletesszük a sót, a sajtot és a tojások sárgáját.
3. Az élesztős tejjel összegyúrjuk és még annyi tejfölt teszünk bele, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen.
4. Hidegre tesszük egy éjszakára, folpackba csomagolva.
5. Másnap fél cm vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal és világosra sütjük.

Tipp avagy mitől lesznek könnyűszerrel, gyorsan szép egyforma hosszúak a rudak?
A kinyújtott tésztát először is lekenem a tojás sárgájával és megszórom sajttal és ez után vágom a kívánt szélességűre. Ekkor még könnyen alá tudok nyúlni és a tepsire helyezni a tégla lap alakú tésztát.
A sütőlemezen (amit nem borítok le sütőpapírral, hiszen a vaj miatt nem fog letapadni) pizza szeletelővel vágom egyforma vastagságúra.



Szép hétvégét!