2015-09-17

Sajtos, sós, szeretjük!

Ti is szeretitek az állandóságot és a jól bevált recepteket?

Nálunk alaprecept ez a sós, sajtos rúd. Nincs nélküle nagy unokatesós szülinapozás, se népnap.
A kérdés már csak az, ki az éppen, aki elkészíti?!

Megújult honlapunkon lényegre törően megtalálod ezeket a blogspot-os recepteket, tudás anyagokat, elkészítési módokat. Ha szívesebben olvasod a személyes körítés nélküli cikkeket, kattints a Sütikert szakértői blogjára. Ezt a sajtos rúdról szóló bejegyzést is megtalálod!



Hozzávalók:
500 g fehér liszt
200 g reszelt sajt (a tetejére is ebből teszünk hivatalosan, de én azért mindig kipótlom kicsit ;)
300 g vaj
20 g élesztő + fél dl tej + 2 kk cukor
20 g só (2,5 teáskanál)
2 db tojás sárgája + 1db a tetejére
tejföl (csak amennyit felvesz)

Elkészítés:
1. Az elmorzsolt élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben a kevéske cukorral.
2. A lisztet elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal, beletesszük a sót, a sajtot és a tojások sárgáját.
3. Az élesztős tejjel összegyúrjuk és még annyi tejfölt teszünk bele, hogy a tészta könnyen gyúrható legyen.
4. Hidegre tesszük egy éjszakára, folpackba csomagolva.
5. Másnap fél cm vastagra nyújtjuk, tojással megkenjük, megszórjuk a reszelt sajttal és világosra sütjük.

Tipp avagy mitől lesznek könnyűszerrel, gyorsan szép egyforma hosszúak a rudak?
A kinyújtott tésztát először is lekenem a tojás sárgájával és megszórom sajttal és ez után vágom a kívánt szélességűre. Ekkor még könnyen alá tudok nyúlni és a tepsire helyezni a tégla lap alakú tésztát.
A sütőlemezen (amit nem borítok le sütőpapírral, hiszen a vaj miatt nem fog letapadni) pizza szeletelővel vágom egyforma vastagságúra.



Szép hétvégét!

2015-08-10

Az én Oreo-m

Az Oreo keksz már jó ideje benne van a köztudatban, de igazán most kapott reklámot a médiában itthon. Szerintem a mi utánozhatatlan ízű vaníliás karikánkkal és pilóta kekszünkkel nem vetekszik ez az amerikai csoda, de azért szeretjük ezt is. A keksz része ropogós és tömény kakaó ízű.




Megújult honlapunkon lényegre törően megtalálod ezeket a blogspot-os recepteket, tudás anyagokat, elkészítési módokat. Ha szívesebben olvasod a személyes körítés nélküli cikkeket, kattints a Sütikert szakértői blogjára. Ezt az Oreo kekszes bejegyzést is megtalálod!
Hétvégi családi névnapozásra készültem és lapozgattam a receptes füzetemet. Nagyon boldog voltam a napokban, mert végre találtam egy nagyszerű asztalost, aki szívesen vállalta és időben el is készítette a konyhabútorom kiegészítő elemeit. Ez nagy dolog ám! (erről a tortúráról tudnék sokat mesélni, mert a világoskék éger bútorom a legtöbb lapszabászatban feladta a leckét). Így végre, ha odajutok minden apróságot el tudok a fiókok és ajtók mögé rejteni. Ez amolyan szeptember előtti újjászületés számomra, hiszen "kénytelen" voltam átnézni a konyhaszekrények tartalmát és újraértelmezni a lisztjeim, marcipánjaim, felhalmozott készleteim sorsát.  A fenntarthatóság, teljes körű felhasználás és a takarékosság jegyében született hétvégén nálam többek között az én Oreo-m.